The Brew Crew From Borneo

Rasanya korang tau kisah Serba Dinamik yang now tengah melibatkan auditor external nya dan isu saman menyaman. Aku xnaklah komen in details tapi aku terpanggil untuk menulis sikit my fair share of experience in dealing personally with Datuk Karim, who I owe big time in playing a big part in my entreprenuership journey.

kmk org untuk berbisnes. Inspired sikit by coffee culture di Indonesia after we have trip ke sia, kmk org embark on the journey and since then no looking back. Aku takut masa tu sebab x ada kerja. Orang tua aku selalu bagitau kalau dah grad x ada kerja kelak kerja x tentu, keja sik bagus… That played an emotional role towards me and to prove that aku x perlu duit orang tua to survive, so i ventured into stall kopi tepi jalan.

Aku masih ingat di awal bisnes, my late grandpa bertanya dgn abang aku adakah aku Fail ‘unibasiti’ sebab berbisnes tepi jalan. Terkesan sedikit dengan benda tok but we’ll get into this bit later.

Rasa nya dalam setiap peringkat perniagaan, memang ada fasa kita perlu menyuntik dana perniagaan untuk mengembangkan satu satu bisnes. The Brew Crew x terkecuali dari hal ni. As we grew over the years, misi The Brew Crew adalah untuk menyelesaikan masalah kopi mahal. Aku nak our standard of coffee to be on par if not better dari jenama kopi established and femes but better value. 100% Arabica Coffee yang diroast segar, di grind segar, dan susu segar.

So dijadikan cerita, sekitar 2017, alhamdulillah The Brew Crew dipertemukan dengan Datuk Karim yang dengan simple nya minta kami org pitch our idea. Perjumpaan utk propose bisnes pun santai2. Pada mula nya aku agak gerun bila seorang individu mok dengar business proposal aku. Umpama Mark Zuckerberg panggil aku ke Silicone Valley dan suruh aku propose apa nak polah kedong ada capital ada utk bisnes.

Di pendek kan cerita, Alhamdulillah Datuk Karim percayak kepada visi anak-anak muda dari Sarawak untuk explore market luar dari tempat sendiri

Cut the story short, aku bermula bertapak di Semenanjung dengan berkongsi dengan satu convenience store @ Mytown sekitar 2018. Kecik je, sebelah counter cashier ada coffee bar kecik. Haha. Sekali lagi aku bermula dengan konsep ‘start small’ di Tanah Melaya. Namun, bila difikir semula ternyata its the best step to do at that time. Kadang-Kadang, jika di fikir slogan Serba Dinamik which is ‘Think Global, Act Local’, aku rasa it resonates with me. Literally sama dengan apa yang The Brew Crew buat now. Aku MeMalaysiakan Kopi. Kopi espresso dari Itali, di gabung dengan Gula Apong dari Sarawak.

Dan bila research balit background Serba Dinamik dgn Datuk Karim tok, buat aku inspired. Sebab nya sama dengan apa aku buat sekarang. Dato Karim seorang engineer buat engineering firm dari zero sampai lah sekarang. Banyak cerita jatuh bangun nya sepanjang 27 tahun tok. Dan bila first time aku jumpa pun terkejut orang nya humble and soft spoken.

Aku masih ingat one weekend Datuk Karim datang ke The Brew Crew Central iCity alone and we had a chat (nasib ada gambar sebagai bukti). To think for a fact that one of the nation richest man datang ke kedai betanyak kabar, had taught me one simple thing about him that money doesn’t change him. He is still the man who is hardworking and goes down to the smallest detail

Another thing that I’ve learned from him is to always think ahead in deciding something. Kadang-kadang kita hanya fikir benda 2-3 hari forward, tapi nya tok is always something. Building something future proof? Kenak aku x tefikir gtok mula2. Sometimes aku wonder dengan all his overseas trip, gne nya masih boleh ingat simple matter and kecik about us.

Kadang kadang terkejut jugak bila lalu opis hari Ahad dengan staff bersama family, office pun kosong, tapi kereta Dato masih parking dekat depan. Betul betul hardworker punya olang kata ati ku.

Aku doakan Datuk Karim and his team will sail through this storm. For anak Sarawak yang baca tok, sama-sama kita stand behind a big Sarawakian company, who started small, pernah gugok, and now stands among the giant. Insyallah keadaan akan kembali normal hendaknya for Serba Dinamik.

Back to kisah arwah grandpa aku tek. Actually how I wish nya masih ada now. Its kinda sad that he didn’t lived to this day to see how my business grew. How I wish aku dapat embak nya ke outlet-outlet aku di Kuala Lumpur. But, deep down my heart I do hope that he knows. Al-Fatihah Haji Nawawi.

Source: FB Mohammad Adib

5 1 vote
Article Rating
+ posts

The life of an ordinary guy, an engineer, a scientist, and a social media.
Enjoy and have fun!

Leave a Reply

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: